Přeložení P. Kryštofa Szewczyka z Jeseníku do Hlučína 2013

V neděli 30.června jsme se rozloučili v jesenickém kostele s kaplanem P. Szewczykem, který na základě rozhodnutí biskupa byl k 1.7.2013 přeložen do HlučínaP. Kryštof Szewczyk působil v Jeseníku 3 roky a loučení bylo pro mnohé farníky z Jeseníku, z České Vsi, z obou Domašovů i z Lipové Lázně opravdu těžké.
 
Snad nejlépe vystihuje pohnutí mnohých farníků z uvedených farností úryvek dopisu, který podepsalo kolem stovky farníků a který byl zaslán našemu otci biskupovi Františkovi V. Lobkowiczovi. Citujeme z dopisu: Tyto řádky nechtějí, a ani nemohou, být nějakou peticí proti komukoliv či čemukoliv, chtěli bychom jimi spíše vyjádřit poděkování za práci otce Kryštofa v našem kraji a děkanátu a dát Vám jimi také na vědomí, že je nám, při veškerém respektu k Vašemu rozhodnutí přeložit jej k 1. červenci 2013 do Hlučína, velmi líto, že od nás odchází. Je nám to líto nejen proto, že tu udělal za ten krátký čas kus práce v pastoraci a že jej měli, pro jeho nelíčenou lásku k farníkům, nehledanou prostotu, radostnou víru, pracovitost, humor a empatii, rádi farníci všech věkových skupin. Želíme jeho odchodu i proto, že, podobně jako řada jiných kněží před ním, neměl dost času na to, aby mohl dlouhodoběji koncepčně pracovat a po určité době začít sklízet plody své práce – organizační i pastorační schopnosti mu totiž opravdu nechybí….

Budeme na něj jistě rádi vzpomínat, modlit se za něj a děkovat za spoustu věcí, které jsme s ním mohli prožít, kéž jej i na novém působišti provázejí dary Ducha svatého a Boží požehnání! „

Tolik z dopisu jesenických a lipovských farníků otci biskupovi.  Fotografie jsou ze závěrečné mše svaté z Jeseníku 30.7.2013 a z následujícího posledního posezení s otce Kryštofem na faře v Jeseníku.

VDV