Fatimské odpoledne v Jeseníku 2012

V neděli 29.dubna 2012 odpoledne jsme prožili v Jeseníku pěkné společenství Fatimského apoštolátu  České republiky. Přijeli nás navštívit a povzbudit milí hosté, představitelé Světového apoštolátu Fatimy a to Mgr.Pavel Dokládal, jesenický rodák a současně prezident Fatimského apoštolátu v České republice spolu s členkou Mezinárodní rady Světového apoštolátu Fatimy Hanou Frančákovou.

Setkání začalo adoraci a modlitbou růžence Světla, kdy se jednotlivé desátky modlili zástupci některých farností jesenického děkanátu a to Jeseníku, Mikulovic, Zlatých Hor, Javorníku a vyslovovali tak prosby za ochranu, pomoc a oddanost Dobrému Pastýři prostřednictvím Panny Marie. Byla totiž neděle Dobrého Pastýře, kterou jsme si připomněli zvlášť potom ve mši svaté a v homilii, kterou měl P. Pavel Dokládal a ve které zdůraznil narůstající sílu zla ve světě. Proti tomu stojí hrstka dobra, které se cítí unavena a ještě není jednotná. Tato hrstka si je ale dobře vědoma , že zlo proti ní stejně nic nezmůže a že pod vedením Dobrého Pastýře nakonec   zvítězí. Potřebujeme znovu přivést Krista na svět, tak jako Panna Maria před tisíci lety, kyž se Ježíš narodil. Jan Pavel II. po atentátu v roce 1981 vložil a zasvětil lidstvo do Srdce Panny Marie a tak ukázal celému světu, všem kněžím i biskupům, co je reálná a pravdivá mariánská úcta. Mši svatou koncelebrovali i oba jeseničtí kněží, farář P. Leszek Rackowiak i kaplan P. Krzystof Szewczyk a tak jsme se všemi zúčastněnými členy Fatimského apoštolátu na Jesenicku i s dalšími účastníky utvořili pěkné společenství kolem Eucharistie.

Po mši svaté jsme se ještě sešli ve farním sále a besedovali s P. Pavlem Dokládalem o minulém Roce  kněží, kdy se objevila řada útoků proti kněžství i o nastávajícím Roce víry, kdy opět vidíme řadu útoků proti  jednotě víry, zejména v Německu a Rakousku ve výzvách k neposlušnosti vůči biskupům. Hanka Frančáková nás seznámila s Fatimským apoštolátem a s jeho programem a světovou organizací. Putovní sochu Panny Marie Fatimské, která již od roku 2007 navštívila  přes 70 domácností a společenství v Jesenickém děkanátu,  převzaly farnosti Skorošice a Vidnava, které ji potom v červnu předají farnostem na Zlatohorsku.

Děkujeme všem, kteří se podíleli na organizaci Fatimského odpoledne i kněžím a zejména našemu rodákovi P. Dokládalovi, což také zdůraznila paní Křistková, když P. Dokládalovi předávala jako poděkování kytici růží. Těšíme se, že v naších farnostech budou i další podobná setkání a podporujme všechno dobré  modlitbou ve společenstvích a fatimských večeřadlech.

VDV